Professionsbachelor som maskinmester
Bliv maskinmester på Teknika, hvor teori møder praksis. Hos os uddanner vi fremtidens tekniske ledere med fokus på blandet andet bæredygtig energi og grøn omstilling. Med en professionsbachelor som maskinmester arbejder typisk indenfor industri, søfart, offshore, forsyning, bygge og anlæg eller service og rådgivning. Med en hands-on tilgang, et stærkt fællesskab og i samarbejde med virksomheder gør vi dig klar til en karriere med globale muligheder. Interesse for matematik, fysik og kemi er et must!
Uddannelses længde
For dig med en relevant erhvervsuddannelse: 3 år (4.-9. semester)
For dig med en gymnasial uddannelse 4,5 år (1.-9. semester)
Semestre udbudt på de forskellige campuser
Lyngby: 1.-9. semester
Kalundborg: 4.-9. semester
Næstved: 1.-3. semester
Holbæk: 1.-3. semester
Sisimiut: 1.-3- semester
Adgangskrav
Fordi maskinmesteruddannelsen er en så bred og alsidig uddannelse, optager Teknika studerende med forskellige baggrund. Din uddannelsesbaggrund har betydning for hvilket semester, du kan begynde på.
Værd at vide
Uddannelsens opbygning
På 1. til 3. semester får du praktisk og teoretisk viden om håndværk som drej, svejs og fræs. Denne periode kaldes også for værkstedsskoleforløbet. I de første ni måneder modtager du undervisning på uddannelsen, og i de efterfølgende ni måneder skal du i værkstedspraktik, hvor du prøver dit håndværk af hos en virksomhed.
Fra 4. til 7. semester får du brug for alt din viden om matematik, fysik og kemi, da du begynder på uddannelsens professionsbachelordel. Her vil du møde fag som grundlæggende termodynamik, elektroteknik, procesanalyse og automation samt projekt- og personaleledelse.
På 8. semester har du valgfag om enten den grønne energis cyklus, Industry Technology om automatisk- og robotstyrede anlæg, Technical Facility Management, hvor du lærer at dimensionere tekniske anlæg, eller Marine Engineering and Management som retter sig mod livet til havs.
På 9. semester skal du i bachelorpraktik hos en virksomhed i tre måneder og efterfølgende skrive dit bachelorprojekt med afsæt i en konkret udfordring eller problemstilling identificeret i bachelorpraktikken.
Når du har afleveret og bestået dit bachelorprojekt, er du færdiguddannet maskinmester.
Praktik
På maskinmesteruddannelsen har de studerende mulighed for at tage i to praktikforløb. Første forløb er virksomhedspraktikken i forbindelse med værkstedskoleforløbet, hvilket giver virksomheder rig mulighed til at drage nytte af den studerendes fokus på praktisk anvendelse af hånværksmæssig færdigheder i en virksomhed
Andet forløb er virksomhedspraktikken på 9. semester - det afsluttende semester - hvilket for virksomheder betyder at den studerende kan løse konkrete maskinmesterrelaterede opgaver samt få professionelt sparring for en næsten færdiguddannet maskinmester.
Er maskinmesteruddannelsen noget for dig?
Oskar, 23 år, HTX
23-årige Oskar Lanng Troelsen fik under sin tid på HTX en fornemmelse for uddannelsen, da en ambassadør fra Teknika kom på besøg.
"Det var dér, min interesse for uddannelsen blev vakt og jeg vidste uddannelsen var det rette valg for mig,".
"Underviserne er rigtig gode til at lære fra sig, og de er næsten altid tilgængelige, når man har brug for hjælp. Men uddannelsen er også krævende."
Fremtidsdrømme
Oskar drømmer om en lederstilling i pharmaindustrien: "Jeg vil gerne arbejde i en branche, hvor jeg både kan bruge mine tekniske og ledelsesmæssige kompetencer."