Vores historie
Teknika har en lang og traditionsrig historie, der strækker sig over mere end et århundrede. Institutionen blev grundlagt i 1906 under navnet Kjøbenhavns Maskinistskole på baggrund af den hastige industrialisering og den stigende efterspørgsel efter dygtige teknikere. Allerede helt fra begyndelsen havde institutionen en tæt tilknytning til søfarten og industrien, hvor teknikere spillede en central rolle i drift og vedligeholdelse af skibe, fabrikker og energianlæg.
Et bredere fokus
I de første årtier blev undervisningen primært rettet mod søfartens behov, men i takt med den teknologiske udvikling voksede skolens fokus til også at omfatte landbaserede energisystemer, produktionsanlæg og komplekse tekniske installationer. Uddannelsen integrerede løbende nye teknologier og undervisningsmetoder, for at sikre at dimittenderne var rustet til en stadig mere digitaliseret og automatiseret verden.
Fra en traditionel maskinmesterskole til en moderne uddannelsesinstitution
Op igennem det 20. århundrede udviklede institutionen sig fra at være en traditionel maskinist- og maskinmesterskole til at være en moderne videregående teknisk uddannelsesinstitution. I 1990’erne og 2000’erne blev der investeret kraftigt i nye laboratorier, simuleringsanlæg og samarbejder med erhvervslivet, hvilket styrkede skolens position inden for teknisk videregående uddannelse. Senere blev der lagt vægt på bæredygtighed og energieffektivitet, hvilket afspejlede samfundets stigende fokus på grøn omstilling.
Maskinmesterskolen København blev til Teknika
I takt med institutionens udvikling blev det klart, at navnet “Maskinmesterskolen København” ikke længere afspejlede institutionens geografiske og uddannelsesmæssige profil. Med uddannelser og kurser forskellige steder på Sjælland og i Grønland samt dimittender i et væld af forskellige brancher og sektorer blev en strategisk beslutning truffet. I 2024 skiftede institutionen navn til Teknika. Det nye navn afspejler udviklingen fra en lokal maskinmesterskole til en moderne teknologisk videregående uddannelsesinstitution, der ruster de studerende til fremtidens teknologiske og bæredygtige udfordringer.
I dag står Teknika som en innovativ og visionær uddannelsesinstitution, der kombinerer stærke historiske rødder med et skarpt blik på fremtiden. Med fokus på grøn omstilling, digitalisering og teknologisk innovation fortsætter Teknika med at uddanne fremtidens tekniske ledere og specialister – i Danmark og globalt.
Teknikas navne gennem tiden
1906 - Kjøbenhavns Maskinistskole
1943 - Københavns Maskinskole
1974 - Københavns Maskinmesterskole
1993 - Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole (KME)
2012 - Maskinmesterskolen København (MSK)
2024 - Teknika
Teknika som organisation
Bestyrelse
Formand
Aslak Ross, udpeget af Danmarks Rederiforening
Næstformand
Erling Jensen, udpeget af Dansk Metal
Øvrige medlemmer
Rasmus Egedal Lynge, udpeget af Maskinmestrenes Forening
Karen Nielsen, udpeget af Dansk El-forbund
Søren Gothil Hansen, udpeges af Dansk Industri
Thomas Gjørup, udpeget af TEKNIQ Arbejdsgiverne
Anne Louise Strange Vaarby, medarbejdervalgt
Tilforordnede
Vakant, rektor
Kirsten Eskildsen, konstitueret rektor
Victor Wojtynka, studerende fra Studieforeningen - Campus Lyngby
Jacob Højgaard Christoffersen, studerende fra Studienævnet - Campus Lyngby
Advisory Board, Campus Lyngby
Cecilie Lykkegaard, CoSense
Sune Bek, TEC
Kjeld Dittmann, A. P. Mærsk
Andreas Sundby Nielsen, HOFOR
Bente Boa, Ørsted
Jørgen Prosper Sørensen, TEKNIQ Arbejdsgiverne
Thomas Sonne Dyreborg, Vestforbrænding
Advisory Board, Campus Kalundborg
Karina Holmbo, Novo Nordisk
Carsten Brøgger Møldum Hansen, Kalundborg Refinery
Jan Lysgaard Thomsen, Kalundborg Kommune
Conni Edith Simonsen, Absalon
Steffen Lund, NEG
Sidsel Nygård, Det Kongelige Akademi
Brian Schmidt Pedersen, medarbejder - Campus Kalundborg
Kasper Emil Frederiksen, studerende - Campus Kalundborg

Campus Lyngby
Vores hovedafdeling har det største antal nye studerende hvert semester. Her er der fokus på at skabe et inkluderende studiemiljø, hvor forskellighed blandt de studerende er en styrke. Med både tekniske værksteder, laboratorier og sociale aktiviteter som fredagsbaren, Maskinen, er der noget for enhver studerende.
Optagelse
Campus Lyngby udbyder hele maskinmesteruddannelsen. I Lyngby tilbyder vi både sommer- og vinteroptag og optager samtidigt studerende med både erhvervsfaglig og gymnasial baggrund.
Kontakt
info@teknika.dk
+45 7874 5600
Campus Kalundborg
Campus Kalundborg tilbyder både teoretisk og praktisk undervisning med adgang til moderne faciliteter og studenterboliger. Du vil også blive en del af Kalundborgs levende studiemiljø, der både udgøres af studerende fra maskinmesteruddannelsen og byens mange andre uddannelsesinstitutioner.
Optagelse
Campus Kalundborg udbyder bachelordelen af uddannelsen; altså fra 4. semester (M4) til 9. semester (M9). Har du en relevant erhvervsfaglig baggrund og bestået adgangskurset, kan du begynde direkte på M4. Har du derimod en gymnasial uddannelse, kan du stadig søge ind på Campus Kalundborg, men du vil komme til at tage værkstedforløbet - altså uddannelsens første tre semestre (M1-M3) - i enten Holbæk eller Næstved.
Kontakt
hog@teknika.dk
+45 2542 5610
Særligt for Campus Kalundborg er, at uddannelsen er stærkt forankret i den stærke industri i Kalundborg, hvor mange går direkte fra praktikplads til første job som maskinmesterdimittend. I videoen ses maskinmesteren, Adam, der selv gik fra praktikplads til første job hos Novo Nordisk i Kalundborg.

Værkstedsforløb i Holbæk og Næstved
Værkstedsforløbet i Holbæk og Næstved foregår i et samarbejde med EUC Sjælland og Nordsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (NEG). Det betyder en hverdag med mange andre studerende med vidt forskellige baggrunde og fremtidsdrømme.
Optagelse
Afdelingerne optager studerende med en gymnasial baggrund. Efter endt værkstedsforløb tages det resterende af uddannelsen i Kalundborg. Vær opmærksom på at forløbene hører under Campus Kalundborg, og at du derfor søger ind på Kalundborg-lokationen på optagelse.dk.
Kontakt
mig@eucnvs.dk
+45 6193 8662

Værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland
Afdelingen ligger på skolen Teknikimik Ilinniarfik KTI, hvor Teknika har eget værksted og undervisningslokaler. Her foregår den teoretiske og praktiske del af undervisningen. Al undervisning foregår på dansk og varetages af Teknika.
Kollegiebolig til studerende
Der er også taget hånd om din boligsituation i form af en kollegiebolig og en masse spændende oplevelser både på og uden for skolen.
Optagelse
I Sisimiut udbydes værkstedsforløbets tre semestre (M1, M2 og M3), og det er muligt at læse bare ét semester her eller alle tre. Efter endt værkstedsforløb tages det resterende af uddannelsen i Kalundborg.
Kontakt
info@teknika.dk
+45 7874 5600